Barbie – en docka som varit mångas favorit genom tiderna

En docka som varit och är än idag lika populär, det är ju Barbie! Barbie har varit med sedan 1959 och sedan den allra första barbie dockan så har det kommit ut en mängd olika barbie dockor. Det är ju inte bara Barbie numera, utan även pojkvän Ken, hennes lillasyster Skipper, samt många andra vänner. Utöver dockorna så finns det även en massa tillbehör i form av kläder, hus, bilar, hästar, djur, samt mycket mer. 

Barbie kom till

Den som så att säga kom på idén till Barbie, det var en kvinna vid namn Ruth Handler. Hon hade en dotter, Barbara, som kallades just för Barbie. Dottern älskade att leka med klippdockor och Ruth fick då idén till att skapa en docka som var tredimensionell som skulle kunna ha olika kläder och andra tillbehör.

När Barbie skapades, så skapade man samtidigt även en hel del kläder åt henne. Det så att hon skulle kunna ha att byta med. Man följde då den tidens mode när man skapade klädgarderoben. Än idag så skapas nya kläder till Barbie dockor, som följer vår egen tids mode. Utöver kläder så finns det även en mängd andra accessoarer till denna docka. Bland annat finns det skor, borstar, smycken, skärp, förkläden och så vidare. Barbie har även en egen bil, en rosa cabriolet. Dessutom har hon även andra fordon att använda sig av, samt att det även finns fina barbie hus. Sedan finns det tillbehör så att man kan låta Barbie vara frisör, pizzabagare, ambulansförare och så vidare.

Vänner till Barbie

Man ville inte att Barbie skulle vara ensam, så därför skapades så kallade vändockor till henne. Först ut var Ken, som är Barbies pojkvän. Han dök upp 1961. Efter honom så kom bland annat kompisen Midge, lillasyster Skipper, samt Kens egen kompis Allan. Sen fick Skipper egna vänner med, vid namn Skooter och Ricky. Man valde även att skapa Barbies kusin, Francie, som för övrigt var den första svarta dockan. 

Under åren har man även skapat dockor med kändisar som förebild. Bland annat kom Twiggy, dåtidens supermodell, Truly Scrumptious från filmen Chitty Chitty Bang Bang samt även Julia, den svarta sjuksköterskan i en av de första TV-såporna.

Idag har Barbie många vänner att umgås med och som barn kan leka med. I Sverige har Barbie funnits sedan 1963. Hon såldes då på NK under julhandeln.

Hitta din favorit Barbie

Idag finns det som sagt en mängd olika barbie dockor att välja mellan. Därför är det ganska lätt att hitta din egen favorit! De allra flesta flickor uppskattar att få en egen Barbie! Sedan finns det vuxna med som gillar denna docka och samlar på dem! Om du vill köpa en Barbie till ditt eget barn, så kan du göra det på nätet. Passa även på att köpa till ett par av Barbies vänner samt gärna även kläder, skor, accessoarer och andra bra tillbehör. Det så att ditt barn kan leka med det på det sätt han eller hon vill.