Har du behov av en vindstrappa?

Är det så att du har en vind i ditt hem? Då är det ju rätt bra att även ha en vindstrappa för att enkelt kunna ha tillgång till detta utrymme. Ett vindsutrymme kan idag se ut på olika sätt, men de flesta av dem är ett utrymme under husets yttertak. Storleken på vinden kan även den variera. Kanske det är en mindre kallvind du har, eller ett riktigt stort vindsutrymme. Om du vill, kolla gärna in vindstrappa – Stegfabriken. Just att satsa på rätt sorts trappa för vinden, det är rätt viktigt. Det allra vanligaste är att man har en så kallad vikbar trappa, som man viker in i samband med att man stänger till vindsluckan. Trappan sitter då alltså i själva luckan och tar ingen plats då den inte används. 

Smart med en trappa till vinden

En vindstrappa eller trappa till vinden, det är en smart trappa, som inte tar allt för stor plats i ditt hem. Denna modell av trappa är helt enkelt det minst utrymmeskrävande sättet så att du på ett bra sätt kan få tillgång till vinden. Trappan i sig monteras då i innertaket i huset. Det gör det sedan mycket enkelt för dig att kunna ta dig upp till själva vindsutrymmet och ner igen. Trappan är byggd i en lucka, så att den kan vikas eller fällas upp. Fördelen med att välja denna typ av vindstrappa är att den inte syns då den inte används samt att den tar då heller ingen plats. Men tänk på att det måste finns plats och utrymme för den att vikas ut, då du ska använda den. 

En annan viktig sak att tänka på med denna trappa är att luckan den sitter i måste vara väl isolerad. Om det bildas kondens så kan trappan svälla och det vill du inte. Sedan är det viktigt med isoleringen för att inte värmen som finns i huset försvinner upp på vinden där den inte gör någon nytta. 

Vindstrappor finns idag i flera varianter så som den klassiska i trä, där stegen fälls samman i tre delar samt att det även finns moderna sax-stegar i aluminium.

Hitta rätt storlek på din vindstrappa

Idag finns det vindstrappor i en mängd olika storlekar och utformningar. Du bör se till så att den trappa för vinden du väljer är stor nog samt stabil nog så att den är säker att använda. Du bör även se till att den är enkel att ta sig uppför och nerför, särskilt om du vill kunna bära med dig grejer upp eller ner från vinden. 

Det kan vara smart att välja en lite bredare trappa, minst 70 cm. Denna bredd rekommenderas av Räddningsverket, med tanke på utrymningsmöjligheter.

Även om de allra flesta vindstrappor idag kommer färdigmonterade, så är det bra att vara medveten om att det kan vara lite jobb med att få den på plats hemma. Du måste till exempel se till att göra en håltagning i taket där den ska sitta. Sedan är det även jobb med att få både trappa och lucka att sitta, så att det inte glipar. Det måste vara tätt!