Marknadsföring i sociala medier – bra råd till företagare

I den tidsålder vi lever i nu, så är det grymt viktigt för företagare att synas och finnas på nätet. Grejen är ju att syns du inte, så finns du inte. Idag är det så att de allra flesta företag, de har någon form av hemsida. Men det är minst lika viktigt att jobba med marknadsföring via sociala medier. Då bland annat via Facebook, Instagram eller LinkedIn. Så våra goda råd för företagande är att du lär dig mer om detta och satsar på det.

Sociala medier är bra på det sätt att du kan ta hjälp av dem för att stärka ditt varumärke. Sociala medier är även bra för att marknadsföra produkter så väl som det är grymt bra för att kunna bygga relationer, dels med nuvarande kunder men även med framtida kunder.

Välj rätt sociala kanaler

Olika sociala kanaler skiljer sig åt och det gäller att välja rätt. Du bör inte försöka dig på att finnas på alla. Det är bättre att lägga fokus på en eller två av dem. Fundera på vem du riktar dig till och var du vill synas. Kolla över vad det är för plattformar din målgrupp använder, samt vad det är för sociala medier som är mest populära just nu.

När du väl valt var du vill synas, så gäller det att vara noga med vad du delar. Det gäller att skapa en relevans i det du förmedlar. Du bör alltså alltid ha relevant innehåll som hör samman med det du säljer. Beroende på kanal, så kan du komma att behöva anpassa det du vill säga. En del har textlängd eller språkbruk som måste efterföljas.

Håll kontakten

Sociala medier går ut på att kunna ha kontakt med varandra, genom dialoger, diskussioner och annat. Att kunna ha en direkt kontakt med din målgrupp är bra, men se till att återkoppla snarast möjligt och låt inte dem vänta! Det är även viktigt att vara medveten om att sociala medier är tvåvägskommunikation. Så håll koll på inkorgar, DM, PM och allt vad det heter!

Världens mest populära sociala medier

På nätet finns det en mängd olika sociala medier och forum. Bland de allra vanligaste och mest populära finns dessa:

Facebook

Detta är idag världens största sociala nätverk. Här kan du dela texter, bilder, filmer samt även interagera med andra

Instagram

Instagram har stort fokus på att dela bilder. Det går även skriva korta texter till dina bilder.

LinkedIn

Detta är mer av ett socialt nätverk som har inriktning på arbetslivet samt professionellt nätverkande.

Twitter

Detta är en form av mikroblogg, där du kan ”tweeta”. Det är alltså små korta inlägg, som inte får var längre än 280 tecken. Detta används främst av personer inom media, journalistik och politik.

YouTube

Här kan användaren dela egna filmer så väl som se andras filmer och följa sina favoritkanaler.

Snapchat

Detta är en app där det går att skicka bilder och filmklipp, som är tidsbegränsade. Används mest av ungdomar.

Tik Tok

Denna app är till för att skapa och dela korta mobilfilmer många gånger ljudsatta med musik eller ljudeffekter.